topbella

Wednesday, March 9, 2011

Book #1:Cinta Di Rumah Hassan Al-Banna

Bismillahirrahmanirrahim..


"Cinta Di Rumah Hassan Al-Banna"..It's a 74 pages book. A thin book. I started reading this book last night as for I was having a hard time to sleep. Very hard indeed. Hmm.. Just for the record, this book is the fastest one I have ever read so far [I used to read a much thinner book and yet it took me few days to finish it]. Manage to finish it within a short period. *sukses!tahniah cik!* I did not really spent much time on this book. It was nothing weird about that though. Oh, for your information I was not born to be a reader. I am a slow reader. Tapi takpe. At least I'm a fast learner. Why am I so prone to write something about this book? Cause, it is interesting! The contents manage to make me glued to the book for hours. Every time I read this book, I just feel like crying. *touching woo*

Before I start, let me introduce you to the one I admired; Hassan Al-Banna. Who is him anyway? Is he an important person?? *daa~of course he is* Some people said, "tak kenal maka tak feel" [Ok tipu. It's not what some people said. It's what I said]. Seperti biasa, bila nak bercerita, akan jadi panjang. *tiba-tiba bahasa melayu* Hassan Al-Banna adalah merupakan reformis sosial dan politik Mesir yang terkenal sebagai pengasas gerakan Jamiat al-Ikhwan al-Muslimun. Seorang tokoh da'ie yang amat dikagumi. Terlalu banyak jasa beliau untuk ummah ini. Namun dibunuh dengan cara yang amat kejam malah orang ramai dihalang untuk menghadiri majlis pengebumiannya. I'll make a special entry for him later. Nak cerita sekarang panjang plak nanti. [Kau selalu cakap nak buat entry itu ini..Tapi alih2 tak buat jugak. Ceh~]

Basically buku ni bukanlah ditulis oleh beliau. Tapi ia merupakan kisah bagaimana seorang da'ie yang sangat sibuk dengan kerja2 dakwahnya di luar masih mampu berperanan sebagai seorang bapa yang penyayang di rumah. Hasil tulisan buku ini adalah berdasarkan apa yang diceritakan oleh anak2 beliau sendiri. Beliau mempunyai 6 cahaya mata. 5 daripadanya adalah puteri yang dicintainya. Manakala seorang lagi adalah satu-satunya putera beliau. Anaknya yang bongsu masih berada dalam kandungan si ibu ketika beliau menghembuskan nafas yang terakhir. Anak2nya membesar dalam suasana yang baik. Cukup segala keperluan asas. Mendapat pendidikan yang baik.

Sudah semestinya Hassan Al-Banna mengambil contoh Rasulullah saw sebagai role modelnya dalam menjalankan tanggungjawab sebagai bapa. Antara beberapa sikap yang dinyatakan di dalam buku ni ialah:
  • Hassan Al-Banna seorang yang sangat berdisiplin dan beliau memastikan anak2nya juga berdisiplin.
  • Beliau tidak pernah memarahi @ memukul anaknya. The worst thing he ever done pun is just tarik telinga. [Based on what his daughter told. Tarik telinga je. Memang tak sakit mana pun]
  • Menegur dengan penuh hikmah.
  • Tidak pernah mengarah anaknya untuk buat itu dan ini.
  • Memberi perhatian terhadap segala keperluan anaknya. [Lain anak, lain keperluannya. Beliau sangat prihatin ok! Setiap keperluan anaknya dia akan pastikan ianya cukup]
  • Didikannya sangat halus dan penuh kasih sayang. [Ciri wajib bagi en.suami-to-be! ;p]
  • Bilamana kebanyakan parents "takut" untuk memberikan wang saku untuk anak2nya, beliau akan memberi wang saku untuk anak2nya setiap hari dengan jumlah yang agak tinggi jika di compare kan dengan anak2 jiran tetangga. Oh mereka ada 3 jenis perbelanjaan. Wang harian, mingguan dan bulanan. Amacam?Ada bran nak bagi anak2 anda duit hari2?? Mesti anda [err sebenarnya kita] "takut" nak bagi kan?kan?kan? Anak beliau cakap, "It's not how much you [we] gave that matters, but it's how you [we] train your [our] kids to use the money wisely". He trained his kids to donate at the mosque every week. Cantikkan cara dia didik anak dia? ^_^
  • Macam Rasulullah spent masa bermain dengan anak2 kecil, beliau pun akan cuba luangkan masa bermain dengan anak2 beliau.
  • Selain itu, dia akan sediakan "small library" for each and everyone. Ini menggalakkan anak2 dia untuk rajin membaca. [Err..mak saya pun buat macam tu jugak dulu..Tapi saya tetap jugak bukan pembaca tegar..Cuma sejak berada di alam universiti ni, saya tiba2 ada kesedaran sivik sket..Hey, membaca itu kan mampu menambah ilmu..so, MARI MEMBACA~]

Sebenarnya banyak lagi kisah Hassan Al-Banna di rumah yang boleh dijadikan contoh. Adalah tidak adil untuk saya menceritakan segala isi kandungan buku ni di sini. Anda harus membeli dan membacanya sendiri. Baru feel. Sesuai di baca untuk semua lapisan masyarakat terutama bagi mereka yang bergelar "bapa" dan "bakal bapa".."Ibu" dan "bakal ibu" nak baca pun boleh..Takde masalah pun.

Oh ye, kenapa saya beria2 menangis baca buku ni. Sebab setiap kali baca buku ni, saya mesti teringat pada Abah saya. It teaches me how to appreciate my father and I can't stop thinking of his sacrifices to make sure I grow up to be a good kid. *Aaarrgghh menangis lagi* Ok. Saya homesick! Nak balik! Nak balik! Weekend ni walau apa pun yang terjadi, saya tetap nak balik. [Dulu mana pernah homesick..Lately asyik homesick je..]

p/s: Sila baca buku ni. Best! Highly recommended! Murah pun murah. RM13.00 je.

Rating selaku pembaca: 8/10 9.8/10 *sbb berjaya memberi sesuatu yg valuable untuk saya*

Ok. Sekian. Assalamu'alaykum wbt~ ^_^

p/s:saya dah cuba jadikan tulisan dia semua hitam..last2, keluar hitam biru jugak..nasib la..

Thursday, March 3, 2011

Jauh Di Mata Dekat Di Hati

Bismillahirrahmanirrahim..

I miss them..
I miss them for real..
We are so closed "dulu, kini dan insyaAllah selamanya"

Teringin jugak nak buat special post untuk kita2..
huhu~
Tapi maaf belum punya kesempatan waktu.. T_T

They are the best cousins on earth!
The best i've ever had!

Terasa diri sungguh bertuah lahir di kalangan korang..
"Gila-gila", itu of course..
It's our middle name though..

The joyous we had when we gathered..
That is only for us to know..

Tumbesaran telah memisahkan kita..uhuk2..
Walaupun majoriti tak besar mana pun..

Ya, jarak juga memainkan peranan menjadi 
benteng pemisah antara kita..
Tapi, bak kata eda 
"xpe..we live in the 20th century..FB ada, YM ada,
blog ada, Youtube ada.. 
Let's make use of them"

Walau terpisah, bak kata orang 
"Jauh di mata, dekat di hati"

Serius suka buat video sama2..
Directed and edited by our and only eda.. 
Taking crazy pictures during morning eid..
Aaaahh wonderful~
Masing2 tunjuk bakat posing.. ceh~ huhu~ ^_^

Since miss dhuha dah buat satu nice video.. [credit to you!]
I would love to share it to the world..
 
PEOPLE, I LOVE THEM!
DO YOU HERE ME?! HEHE~ ^_^

video

forever in love
-eda.dhuha.dee.aisyah.tasneem.nas.hajar.hannan.alin-

~ Till we meet again fellas ~

Thursday, January 20, 2011

Keikhlasan Itu Satu Ujian 1

Bismillahirrahmanirrahim..

Today is Thursday. It's a holiday. Special day for Hindus to celebrate Thaipussam. It's not like when it comes to holiday, i'll be spending my time leisuring or hanging out with my friends doing "lagha" things. My life is so pack. Dream on to take a break..hoho~ Hari ni alhamdulillah masa terisi dengan perkara yang bermanfaat.

Okay not a good start i guest. Haha~ Saya mengaku saya tak pandai nak mulakan bicara. It's true that i'm not good at starting a conversation or writing. Lantaklah. Salah saya sebab saya pun jarang practice writing. Dulu kononnya salah satu tujuan buat blog ni sebab nak improve kan writing skills. Kononnya lah.

Sebenarnya saya saje je menulis petang ni sebab tiba-tiba ada masa dan saya teringatkan blog yang dah berkurun saya tinggalkan tanpa menjenguknya langsung. Okay saya tipu. Sekali sekala tu jenguk jugak la. Tapi sekadar bukak tanpa buat apa-apa. Last update adalah sebelum final exam sem lepas kot. Entah. Dah lupa. Nampak sangat dah lama.

Okay! Berbalik kepada topik utama di atas, "keikhlasan itu satu ujian".

What makes me think of something like that suddenly? Yup! Pastinya ada kisah disebaliknya.

Semuanya bermula pada 8 Januari yang lalu. Pada 9 Januari, saya bersama "geng Khadijah" telah dijemput untuk memeriahkan majlis walimah kakak kepada salah seorang daripada member "geng Khadijah". Kami pun, apa lagi.. "Jom plan Jaulah ngan adik2!!"

Maka pada malam 8 Januari, kami pun berkumpul lah di satu "port lepak" biasa kami. Malam tu, kami ada buat satu sesi special sket. Sesi tu di adakan on the spot tanpa sempat diancang oleh "geng Khadijah" yang lain. Sesi tu di handle oleh Kak K. Nasib baik dia pandai goreng [sebenarnya ilham malam tu datang dari Allah katanya]. 1st, kami kene bukak quran. Setiap dari kami perlu bukak surah dan ayat mengikut tarikh lahir. As for me, saya pun bukak lah 19:07. Ayatnya berbunyi seperti

"Wahai Zakaria, sesungguhnya Kami memberi kabar gembira kepadamu akan (beroleh) seorang anak lelaki yang namanya Yahya, yang Kami belum pernah berikan nama seperti itu sebelumnya."

Nak kata ayat tu kene dengan saya 100% tak la. Kalau dilihat secara dasarnya, memang takde kene mengena dengan saya langsung. Namun, entah kenapa, Allah nak bagi saya feel baca ayat tu malam tu. Saya rasa ayat tu sangat dekat dengan saya. Kenapa? Meh nak story sket.

Kami belum pernah berikan nama seperti tu sebelumnya. Hati saya tertangkap pada frasa ayat tu. Sekilas saya teringat masa kecik2 dulu, saya cukup benci dengan nama saya sendiri. Sebab apa? Haha sebab saya rasa nama saya pelik. Saya tak pernah jumpa pun orang lain dengan nama Tasneem sehinggalah saya tingkatan 4. Saya cukup tak boleh terima apabila saya memperkenalkan diri, orang akan salah dengar nama saya. Nama common yang biasa orang sangka itu adalah nama saya ialah Jasmine, Yasmin, Taslim.. Jarang orang sangka Tasneem. Memang susah sangat nak jumpa. Sebab tu bila orang yang 1st time sebut nama saya dengan betul, saya akan rasa sangat excited!haha~ kanak2 bukan. Tapi lama2 saya dah lali dan tak kesah. Disebabkan nama yang pelik ni jugak, saya jadi agak introvert dan less confident masa kecik. Saya tak suka langsung nak mengcommercialkan diri saya. 

Masa kecik[dlm darjah 4 kot], saya pernah tanya kepada ummi saya "Ummi, kenapa bagi nama Tasneem, Tasneem? Macam pelik je..xde pun orang nama Tasneem? Tasneem nak tukar namalah! Tak suka nama Tasneem!" [emosi dengan nama sendiri masa kecik2 dulu..bapak tak matang..haha~].

And then my mom replied dengan muka tenang seorang ibu, "Tak suka?Tahu tak ummi suka sangat nama Tasneem. That's why i named it after my 1st girl. Masa kat UK dulu ada sorang anak kawan ummi nama Tasneem comel sangat [dlm hati:oh ada org nama Tasneem rupanya]. Masa ummi mengandungkan Tasneem jugak, Ummi tengah hafal surah al-muthaffifin. Dalam surah al-muthaffifin ayat 27, ada nama Tasneem. Tahu tak apa maksud dia? Air yang mengalir dari syurga". Saya terdiam. Indahnya maksud nama aku [cakap dalam hati]. Patut la aku seorang yang tenang. Tenang macam air. Sejak daripada explaination ummi malam tu, saya terus jatuh cinta dengan nama sendiri dan saya sangat suka nama saya. I find it unique and not weird anymore.

Tiba-tiba saya sebak malam tu sebab saya teringatkan ummi. Padahal petang tu baru je chat dengan ummi.

Seperkara lagi yang saya baru dapati tentang saya malam tu ialah sifat yang tak best wujud dalam diri saya. Saya terlalu suka menfokus pada perkara kecil yang kurang penting, remeh dan kemungkinan takkan memberi kesan apa2 pun. Sepertimana saya terlalu concern tentang nama saya hingga memberi effect terhadap keyakinan diri saya semasa kecil. Nama je kot. Bukan perkara besar. Apabila saya semakin dewasa, keyakinan diri saya bertambah baik sehingga pernah digelar "minah konpiden maut" semasa sekolah menengah. Itu mungkin terjadi kerana keslumberan saya yang melampau.

Dan malam itu [berbalik kepada malam 8 Januari 2011], ramai lagi berkongsi ayat tarikh lahir mereka. Agak menarik buat aktiviti begini sebab ini adalah pertama kali kami buat macam ni.

2nd, kami buat sesi ala2 Meniti angin malam. Maka, malam tu kami semua disuruh menutup mata dan kami pun mengembaralah ke alam akhirat. Okay, malas nak citer panjang tentang malam tu. Hanya yang hadir akan dapat merasai roh keinsafan malam tu. Salah satu point yang menarik untuk dishare ialah keikhlasan itu satu ujian. Err saya rasa macam dah melencong jauh la plak dari tajuk asal. Baru nak masuk pada tajuk entry. Baru saya perasan dah berjela jugak saya tulis. Hmm.. nak padam balik, sayang la plak.. Penat kot tulis panjang2. Hmm saya terpaksa tukar tajuk entry kepada Keikhlasan Itu Satu Ujian 1.. Akan ada sambungan untuk pengisian Jaulah pertama bagi tahun 2011. Nanti saya akan buat entry Keikhlasan Itu Satu Ujian 2 insyaAllah dalam masa terdekat ni. Haha~ maaf ye semua. Saya tak sedar dah tertulis panjang lebar. Biasalah saya agak suka bercerita.. Kalau bercerita, tak detail tak sah. Hehe~ 

Ok lah. Saya banyak lagi kerja nak buat ni [insan yang perasan busy].. Esok nak pergi KL plak.. Arghh next week banyak quiz. Banyak nak kene cover before i go to KL. Ya Allah, permudahkanlah urusan hambaMu yang lemah ini. AmeeN~

Keyh~ nk out.. Assalamu'alaykum wbt. semua. Terima kasih sebab sudi luangkan masa baca saya ramble merepek2 and mintak maaf sebab susah2 je buang masa baca benda yang kemungkinan tak beri apa2 pengajaran pun dalam hidup anda.

to be continued...

About Me

My photo
insan biasa yang dilahirkan di atas muka bumi ini untuk sentiasa mencari dan berusaha mengenal DIA..